Malatya’nın İki Kayısı Çeşidi Daha Oldu

Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsünün iki kayısı çeşidinin daha tescilini yaptırdığı bildirildi.

Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsünden yapılan yazıla açıklamaya göre, önceki dönemlerde Türkiye ve Malatya adına 16 adet kayısı çeşidini tescil ettirerek Milli Çeşit Listesi’ne katılmasını sağlayan kurum, “Roxana” ve

“Casna Drenova” adlı kayısı çeşitlerinin de tescil işlemleri başarıyla tamamladı.

Enstitü mühendislerinden Remzi Kokargül ve Dr. Kadir Uğurtan Yılmaz’ın uzun uğraş ve gayretleri ile bu çeşitler Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü adına Milli Çeşit Listesi’ne katıl.

Özellikle “Roxana” gibi Avrupa ve ABD’de yoğun yetiştiriciliği yapılan bir çeşidin Türkiye ve Malatya’ya kazandırılmış oldu.

Bu çeşit kayısı, sofralık ve hediyelik bir çeşit olarak, meyve suyu sanayisi için önemli katkı sağlayacak.

Afganistan kökenli eski bir çeşit olan Roxana cinsi kayısı, Türkiye’de koruma altında olmadığı halde ancak belirli bölgelerde yetiştirilebiliyor.

-TESCİLLİ KAYISI ÇEŞİDİ 18 OLDU-

Bu çeşitle ilgili olarak 2007 yılında tescil başvuru yapıldı. İki kayısı çeşidinin tescillenmesiyle birlikte, tescili yapılan kayısı sayısı 18 oldu.

Açıklamada, şu bilgiler verildi:

“Roxana ile ilgili olarak yapılan girişimler sonucunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığının onayı ile Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü adına tescili tamamlanmıştır. Roxana kayısı çeşidi diğer kayısı çeşitlerinden oldukça farklıdır. Çeşidin bilinen bir olumsuz tarafı raf ömrünün çok uzun olmamasıdır. Meyve tutumu çok iyidir. Erken yaşlarda meyveye yatar. Geç çiçek açar, soğuklara karşı dayanıklıdır. Meyve ağırlığı ortalama 80-120 gramdır. Meyve kabuk rengi sarı zemin üzerine koyu turuncudur. Turuncu yanak yaptığından albenisi yüksektir. ”

Casna drenova isimli çeşide de değinilen açıklamada, bu çeşidin Malatya koşulları için oldukça erken bir dönemde çıkmasına rağmen oldukça sulu, aromalı olduğu ifade edildi.

– MALATYA (Anadolu Ajansı)

Kısa adres:

Yazar - 22 Nisan 2011. Kategori Tarım. Bu yazıya yazılan yazıları RSS üzerinden takip edebilirsiniz RSS 2.0. Yorum yazabilir veya geri izlemede bulunabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir