Fırat Karabük Köprüsü’nün Üstü Demiryolu, Altı Karayolu olacak

Karakaya Baraj Gölü üzerindeki Fırat Karabük Köprüsü’nün üst kısmına
Türkiye’nin en uzun 2 katlı köprüsü yapılacak. vali saran beraberinde uzman heyetle bölgede incelemelerde bulundu.
Projenin hayata geçirilmesi ile Karakaya Baraj Gölü üzerindeki feribot yolculuğuna gerek kalmayacak..Köprünün alt kısmı demiryolu olarak kullanılacak üst kısmı ise karayolu…

izollu haber

Türkiye’nin en uzun demiryolu köprüsü olan Karakaya Baraj Gölü üzerindeki 2 bin 400 metre uzunluğunda olan Fırat Karabük Köprüsü’nün üst kısmına karayolu yapılması çalışmalarına başlandı.

Vali Ulvi Saran, beraberinde Battalgazi Kaymakamı Abdulmuttalip Aksoy, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, TCDD 5. Bölge müdürlüğü yetkilileri, ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Alp Caner, RUAN Mühendislik Genel Müdürü Barbaros Sarıca ile Enver Yıldırım ve ABD NORWİCH Üniversitesinden Mühendis Nicholas Mariyanos ile Karakaya Baraj Gölü üzerindeki Fırat Karabük Köprüsünde incelemelerde bulundu.

Vali Ulvi Saran, ‘Köprünün statik yapısı, yük taşıma kapasitesi değerlendirerek, demiryolu köprüsü üzerinden bir karayolu inşa etmek suretiyle iki il arasındaki yolcu ve yük trafiğinin aynı köprü üzerinden taşınması imkanları araştırılıyor’ diye konuştu.

Projenin hayata geçirilmesi ile Karakaya Baraj Gölü üzerindeki feribot yolculuğuna gerek kalmayacağını belirten Saran, “Proje gerçekleşirse, Türkiye’nin ilk baraj gölü üzerindeki iki katlı köprüsü yapılmış olacak.Köprünün alt kısmında trenler, üst kısmında ise karayolu araçları geçecek. “ dedi.

Toplam uzunluğu 2 bin 400 metre olan Karakaya Baraj Gölü üzerindeki Fırat Karabük Demir Köprü’nün 1981 yılında ihale edildi.

1986 yılında ise dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından tren ulaşımına açıldı.. Yapım maliyeti 22 milyon TL olan köprünün eni 4,5, yüksekliği ise 6 metre.

Kısa adres:

Yazar - 01 Ocak 2010. Kategori Izollu Haberler. Bu yazıya yazılan yazıları RSS üzerinden takip edebilirsiniz RSS 2.0. Yorum yazabilir veya geri izlemede bulunabilirsiniz.

Fırat Karabük Köprüsü’nün Üstü Demiryolu, Altı Karayolu olacak için 3 yorum

  1. özge yurtal

    Bu köprü karabük demir çelik fabrikası baş mühendisi olan SN.KEMAL YURTAL şantiye şefliğinde yapılmıştır.Aynı zamanda kendisi benim babamdır=)onunla gurur duyuyorum.saygılarımla…

  2. Ben Ismail sakaryalim 1990 da bu Kopru de askerligimi

    Yapmisdim dusunceniz guzel

  3. Karabük demir çelik fabrikaları bünyesinde bulunan ve bugün özelleştirme politikaları sayesinde yok edilen “çelik yapı ve ağır teçhizat fabrikasında” imal edilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir