Kayısıda Stok Alarmı!

Malatya ekonomisinin can damarını oluşturan kayısıda, hava koşullarının bu şekilde gitmesi halinde kayısı rekoltesinin yüksek olacağı, mevcut stoklardaki kayısı ile birlikte yüksek stok miktarına bağlı olarak fiyatların çiftçiyi mağdur edecek düzeye düşebileceği belirtiliyor. Geçen yıl 127 bin tonu Malatya’da, 19 bini de çevre il ve ilçelerde olmak üzere toplam 146 bin tonluk kuru kayısının Ağustos 2011 den bu yana sadece 64 bin tonu ihraç edilmiş. İç tüketimdeki Pazar payının da dikkate alınmasıyla stoklarda 50 bin ton kuru kayısının kaldığı, don ihtimalinin olmaması durumunda 200 bin tonluk kuru kayısının ekleneceği ifade ediliyor. Toplamda oluşacak 250 bin tonluk stokla kuru kayısı fiyatlarının maliyetin çok çok altına düşeceği tahmin edilirken, kayısı ile ilgili kuruluşların ne gibi eylem planı hazırladıkları merak ediliyor.
Geçen yıl rekoltenin sadece 64 bin tonu ihraç edildi
Tarım İl Müdürlüğü ve kayısı sektöründeki diğer kuruluşların verilerine göre geçtiğimiz yıl Malatya Kuru Kayısı Rekoltesi 127 bin ton olarak gerçekleşti. Bu rakama Malatya kayısı piyasasına yeni aktörler olarak eklenen, Baskil, Elbistan ve Gürün ilçelerinin 19 bin tonluk rekoltesi de eklenince, 2011 yılı Malatya Kayısı Rekoltesi’nin gerçekte 146 bin ton olduğu ortaya çıkıyor.

2011 yılının kayısı rekoltesi 146 bin ton olarak gerçekleşirken, Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği’nin verdiği bilgiye göre 2011 Ağustos ayından 1 Mart 2012 tarihine kadarki 7 aylık sürede ihraç edilen kuru kayısı miktarı ise 64 bin ton. İç tüketimdeki Pazar payının da dikkate alınması durumunda bu yılın kayısı hasadı mevsimine yaklaşılırken en iyi iyimser tahminle Malatya’da geçen yıldan depoda kalan kayısının en az 50 bin tonun üzerinde olduğu ortaya çıkıyor.

Stoklar eritilmezse tehlike çanları çalabilir
Malatya yeni bir kayısı hasadı mevsimine 50 bin tonun üzerinde kuru kayısı stoku ile giriyor. Uzmanlar, mevcut meteorolojik tahminlerde olağanüstü bir değişiklik olmaması ve özellikle 20 Nisan’dan sonra yaşanması muhtemel don tehlikesinin alt düzey kayıpla atlatılması halinde Malatya’daki 8 milyon, Elbistan, Baskil ve Gürün’deki 2 milyon, toplamda 10 milyon kayısı ağacından alınacak rekoltenin 200 bin ton kuru kayısı olacağı tahmininde bulunuyor.

Kayısı sektörüne yönelik faaliyet gösteren çeşitli kurum ve kuruluşlar nezdinde yaptığımız araştırmalara göre, mevcut parametreler ışığında 2012 kayısı hasadı mevsiminde hava koşullarının bu şekilde gitmesi halinde Malatya’daki kuru kayısı piyasasındaki kayısı varlığının mevcut stoklarla birlikte 250 bin tonu aşabileceği ortaya çıkıyor. Uzmanlar, stokların eritilmemesi durumunda, kilosu 3.2 TL’ye mal olan kayısı fiyatlarının, bu maliyetin çok çok altına düşebileceği yönünde uyarıyor. Malatya ekonomisinin temelini oluşturan kayısı fiyatlarındaki bu tehlike ihtimalinin ortadan kaldırılmasına yönelik kayısı ile ilgili Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Kayısı Tanıtma Vakfı gibi kurumların acil eylem planı olup olmadığı merak ediliyor.

HABER: Güler HAZAR http://www.malatyahaber.com/haber/kayisida-stok-alarmi#f44378

Kısa adres:

Yazar - 15 Mart 2012. Kategori Izollu Haberler, Tarım. Bu yazıya yazılan yazıları RSS üzerinden takip edebilirsiniz RSS 2.0. Yorum yazabilir veya geri izlemede bulunabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir