Kayısı Sorunları

Cytospora Kanseri (Geriye Ölüm)

Tanımı ve Zararı:
Hastalık genel oIaıak tüm sert çekirdekli meyve türleıinde ve özellikle kayısı da apoflexi olarak adlandırılan ani ağaç ölümlerine, gölde ve ana dallar üzerinde geniş kanserlere dal kurumalarına ve zamanla ağaçlann tümden ölümüne sebep olmaktadır.

Hastalık bölgede daha çok zayıf, bakımsız, kış donlanndan etkilenmiş, yanlış dönemlerde budanmış ve aşırı azotlu gübreleme yapılmış bahçelerde daha şiddetli olarak görülmektedir.

Vejetasyon periyodu içinde kimi zaman bir ağacın bir ana dalı veya ağacın tamamında yapraklar sararmaksızın aniden pörsür, solar. Bir süre sonra solan yapraldar kurur ve dökülür. Yara dokularının üzerinde zamk akıntısı görülür.

Belirtileri: Kabuk soyulduğunda etrafı beyaz hale ile çevrili piknitler

Kültürel Ônlemler:
1-Budama zamanının değiştirilmesi: Bilindiği gibi kayısılarda budama ılık kış günlerinde yada erken ilkbaharda yapılmaktadır. Bu dönemler kayısıların hastalığa en duyarlı olduğu dönemlerdir. Bu nedenle budama ilkbaharda yada erken yaz dönemine kaydırılmalıdır.
2-Budama Aletlerinin dezenfeksiyonu: Budama sırasında hastalık etmenini taşıyabilecek testere, budama makası gibi aletlerin dezenfekte edilmesi gereklidir. Bunun için 4 kısım su” 1 kısım Hypoctılorit (Çamaşır suyu) karışımı uygundur. AleDer bir ağaçtan diğerine geçerken bu karışım içinde 1-2 Cık beldetilmelidir.
3-Ağaçlar mekaniksel yaralanmalardan korunmalıdır.
4-Kuruyan dallar ve kanser yaraları sağlam kısıma kadar kesilerek temizlenmelidir. Budama artıldan bahçeden uzaklaştırılmalıdır. 5-Kayısl ağaçlarında uygulanan bakım işleri tam yapılmalı ağaçlar daima kuwetli bulundurulmalıdır. Ağaçlar sulanırken çift çanak sistemi uygulanarak kök boğazı bölgesi ıslatılmamalıdır.

Kimyasal Mücadele:
Etkili bir kimyasal mücadelesi olmamakla biJ1ikte aşağıdakiler koruyucu önlem olarak mutlaka yapılmalıdır.

1-Kanser yaraları temizlendikten sonra fırça ile %5 lik bordo bulamacı fırÇa ile sürülmelidir.
2-Sonbaharda yapraldar %75 döküldüğü zaman %3 lük Bordo Bulamacı ( Bir tona 30 Kg gözlaşı + 15 kg Sönmemiş kireç) atılmalıdır.

Fidan Dip Kurdu

Tanımı:

Erginler siyah veya bronz renklidir. Siyah kabuk üzerinde beyaz nokta¬lar vardır. Larvalar sarımtırak renktedir. Başı yassı ve gövdeye göre daha büyük ve koyu renklidir.

Pupaiarı oval şekilde ve çok muntazamdır. Yumurtaları ortalama 1 mm boyunda ve oval şekillidir.

Kışı ağaç kovuklarında, yaprak altında ve. toprakta hareketsiz olarak geçiren erginler, ilkbaharda aşı gözü ve taze sürgünlerde beslenirler.

Ağaçların kök boğazında veya kök boğazı civarında toprakta oval şekilde deliklerin görülmesi, ağaç altlarında sap dibinden yenmiş taze yaprakların bulunması, aşı gözlerinin veya taze sürgünlerin kemirilmiş olması bu zararlının varlığını gösterir.

Zarar Şekli:

Yumurtadan çıkan gençlarvalar kökboğazı bölgesinde, gövdede, ana dallarda kabuk altında bulunur ve kambiyum tabakasını kemirir. Kabuk altında galeriler açar bitkinin beslenme.sine engelolarak bitkinin zayıf düşmesine neden olur.

Fidan dip kurtlarının larvalarının yaptığı zarar çok önemlidir. Zararlı daha çokherhangi bir nedenle (hastalık, susuzluk ve yaralanmalar) gibi zayıf düşmüş veya strese girmiş ağaçları tercih etmektedir. Savaşımında sadece ilaçlı mücadele pek başarılı olamamaktadır. ilaçlı mücadele ile birlikte kültürel önlemlerinde 2-3 yıl düzenli bir şekilde uygulanması gerekmektedir.

Mücadelesi:

Kültürel Önlemler:
1-Su ve gübrelemeye dikkat edilerek ağaçlar kuvvetli bulundurulmalıdır.
2-Hayvan gübresinin özellikle yanmış olması ve bulaşık olmamasına özen gösterilmesi gerekir.
3-Ağaçların altında yabancı ot temizliği yapılmalıdır.
4-Eğer kabuklu bit problemi yok ise ağaçlara kireç uygulaması yapılmalıdır.
5-Sabah erken saatlerinde ve akşamüzeri gövde ve kök boğazındaki erginler toplanarak öldürülmelidir.

Kimyasal Mücadele:
Haziran Temmuz, Ağustos aylarında zararlının yumurtalarını kök boğaz i civarında toprağa koyduğu dönemde her 15 günde bir bitki gövdesinin 1 m lik kısmı ile kök boğazından itibaren 1 m. çaplı toprak yüzeyi ilaçlanmaııdır.

Büyük Kara Ağustos Böceği:

Tanımı:

Genel rengi siyah sarımsı desenlerle .süsıü oldukça büyük boyda bir türdür. Vücut uzunluğu 30-37 mm. dir.

Zararı ve Biyolojisi:

Esas zarar nimfler tarafından meydana getirilir. Köklerde beslenerek bitkinin zayıf düşmesine ve kurumalara neden olur. Dişiler yumurtalarını dokusu sert olmayan yıllık bitkileri tercih etmekle beraber kuru dallara da bırakabilirler. Bırakılan yumurtalar bir hafta içinde açılır ve çıkan nimfler toprağa geçerek köklerde beslenmeye başlarlar. Hayat dönemi uzunluğu tahmini olarak 13 yıl dır.

Mücadelesi:

Kültürel Mücadele
:

1-Yumurta bırakılan yabancı otların ergin çıkışlarının başladığı dönem olan Haziran sonu-Temmuz-Ağustos aylarında temizliğinin yapılması gerekir.

2-Temmuz ayında yumurta bırakılan kuru dallar yumurtalar açılmadan önce budanıp bahçeden uzaklaştırılmalıdır.

3-Sabah erken saatlerde az hareketli olan erginler toplanarak öldürüllmelidir. Bahçede doğal düşmanlar (hindi, tavuk vb) beslenebilir.
4-Ağaçların su ve gübrelemesine dikkat ederek güçlü olmaları sağlanmalıdır.

Kimyasal Mücadele :

Bu zararlıya karşı kimyasal mücadele pek ekonomik olmamakla birlikte popülasyonu düşürmek amacıyla meyve ağaçlarına toprak altı zararlılarına karşı uygulanan kimyasal mücadele uygulanabilir.

Kimyasal ilaçlamada kaplama ilaçlama yerine yalnız zararlı nimflerinin bulunduğu fidan ve ağaçları i1açlamaktır. ilaçlamada taç iz düşüm alanları ilaçlanır. Taç iz düşüm alanı m2 olarak hesaplanmalıdır.

Hastalık ve Zararlılarla Mücadelede’ Teşhis ve Uygun Mücadele Yöntemi için mutlaka ve mutlaka

Tarım il ve ilçe Müdürlüklerine başvurunuz.

Malatya Tarım İl Müdürlüğü, Malatya Kale Tarım İlçe Müdürlüğü ve Ziraat Müh. Syn Fuat Yetkin ‘ e teşekurlerimizi sunuyoruz

Kısa adres:

Yazar - 09 Temmuz 2009. Kategori Tarım. Bu yazıya yazılan yazıları RSS üzerinden takip edebilirsiniz RSS 2.0. Yorum yazabilir veya geri izlemede bulunabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir