Çiftçilere Mantar Hastalığı Uyarısı!

Malatya’yı da kapsayan yoğun yağışların, özellikle meyve ağaçlarında mantari hastalıkların artması için uygun ortam oluşturduğunu bildirdi.

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI’NDAN ÇİFTÇİLERE MANTAR HASTALIĞI UYARISI

Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Fevzi Çiçek, son günlerde Malatya’yı da kapsayan yoğun yağışların, özellikle meyve ağaçlarında mantari hastalıkların artması için uygun ortam oluşturduğunu bildirdi.
Çiçek yaptığı yazılı açıklamada, “Meteoroloji Bölge Müdürlüğünün açıklamalarında önümüzdeki günlerde de şiddetli yağışların devam edeceği bildirilmektedir. Daha önce meyve ağaçlarında özellikle kayısı ağaçlarında çiçek dönemi hastalıklarına karşı çiftçilerimizi uyarı mahiyetinde ki açıklamalarımızı yenilemek istiyoruz. Sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde periyodik bakımı yapmayan bahçelerde bu ve benzeri hastalıkların daha yoğun görüldüğü bir kez daha tespit edilmiştir. Mevsimin bu şeklide devam etmesi durumunda geçmiş yıllarda bakım işlemlerini aksatan bahçelerde mantari hastalıkların daha yoğun görüleceği kaçınılmaz bir gerçektir. Buda periyodik bakımın ne kadar önemli olduğunu ortaya kaymaktadır” şeklinde bilgi verdi.
Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Fevzi Çiçek şu uyarılarda bulundu: “Dönem itibariyle İlimizde yoğun yetiştiriciliği yapılan kayısı da Çil hastalığının baş gösterdiği tespit edilmiştir. Çiçek döneminde olan bölgelerimizde monilya hastalığına karşı ilaçlamanın tekrarlanması, meyve döneminde olan bölgelerde ise çil hastalığına karşı ilaçlama yapmaları gerekmektedir. Birinci ilaçlama yapan çiftçilerimizin mevsimin hastalık gelişmesine uygun ortamda sürmesi nedeni ile ikincisini yapmaları zorunlu hale gelmiştir. Bu konuda ilgili kurum ve kuruşlardan teknik bilgi desteği almalarını oldukça önemli bir konudur. Bilindiği üzere çil hastalığının bir başka zararı ise meyvelerin yaralanmasından kaynaklanan ürünün kalite kaybına neden olduğundan bu konu ürün açısından da oldukça önemlidir.”
İlaçlama konusunda da uyarılarda bulunan Çiçek, “Bu dönem de yapılan çil hastalığına karşı ilaçlamalarda zararlılar için de zehirli preparatlar yaygın şekilde kullanılmaktadır. Filiz güvesi, meyve iç kurdu gibi zararlıların ilaçlama zamanı bölgeden bölgeye farklılıklar göstermektedir. Meyve Zaralıları için kullanılacak preparatların zarar eşiği ve zamanına göre kullanılmalıdır. Bu maksatla yapılacak ilaçlamalarda ilgili ve yetkili kurum ve kuruluşlardan bilgi alınması oldukça önemli bir konudur.
Çiftçilerimizin kaliteli ürün almaları, ağaçlarının hastalık ve zararlılardan korunması için çiftçilerimizi uyarmayı bir kamu görevi olarak kabul ederek bu açıklamaya ihtiyaç duyulmuştur” ifadelerini kaydetti.
Çiçek, doludan dolayı kayısılarda oluşan yaraların kimyasal ilaçlarla kapatılamayacağını belirterek, doludan dolayı ilaçlama yapılmaması gerektiğini kaydetti

malatyaguncel.com

Kısa adres:

Yazar - 30 Nisan 2011. Kategori Tarım. Bu yazıya yazılan yazıları RSS üzerinden takip edebilirsiniz RSS 2.0. Yorum yazabilir veya geri izlemede bulunabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir