FIRAT TREN YOLU KÖPRÜSÜ 1 AY İÇİNDE KARAYOLUNA AÇILACAK

Malatya’da ki Türkiye’nin en uzun demiryolu köprüsü olan Karakaya Baraj Gölü üzerindeki 2 bin 400 metre uzunluğundaki Fırat Köprüsü’nün üst kısmına karayolu yapılması ile ilgili olarak proje çalışması aşamaya getirildi.
izollu

Şuanda sadece tren ulaşımına açık olan Fırat Demir Yolu Köprüsünün üzerine iki şeritli karayolu yapılması uygulaması ile ilgili olarak sürdürülen proje çalışmalarını Vali Ulvi Saran ve çalışmayı yürüten Barbaros Sarıcı, Nick Marianos ve Alp Caner Fırat Demiryolu üzerinde tren geçişleri esnasındaki gerçek yükün hesaplanması çalışmasını birlikte yaptılar.
Vali Saran inceleme esnasında yaptığı açıklamada, “Köprü, Elazığ ile Malatya arsında karayolu geçişine el vermeyen sadece trenlerin geçişine izin veriyor. Demiryolu köprüsü üzerinde karayolu araçlarının da geçmesi için yaptığımız çalışma önemli bir noktaya geldi. Çalışmayı sonlandırma aşamasına geldik. Uzman ekiplerimiz çalışmalarına devam ediyor. Köprü üzerinden geçen trenlerin gerçek yükünün tespiti ile ilgili bir çalışma yapılıyor. Sonuç itibariyle projemizin tamamlanması halinde iki il arasında on
yıllardır var olan sosyal ve ekonomik ilişkilerin sürdürülmesi ve iki il arasında gidiş ve gelişlerin sağlanamaması köprünün üzerine karayolu yapılması ile sağlanacak. Demiryolu köprüsü üzerine bir kaplama ile karayolu araçlarına geçiş sağlanacak. Şuandaki öngörülere göre teknik anlamda bir sıkıntı yoktur. Köprü projesini tamamlanmasını bekliyoruz, ondan sonra ihale aşamasına gelinecektir” dedi.
Vali Saran, köprüde yapılan çalışma ile köprünün yeniden depreme dayanıklı hale getirilmesinin de gündeme getirildiğini ve köprü üzerine karayolu araç geçişlerine açılması ile deprem dayanaklığı çalışmalarının da yapılacağını kaydetti.
Vali Saran, “Proje çalışması burada önemli bir ağırlık taşıyoruz. Gerçekçi bir proje yapılması işin anahtarı. Bundan sonra sadece inşa aşamasına geliyor. Projenin 1 ay içinde bitmesini ve Devlet Planlama Teşkilatı’nın ondan sonra yatırım programına almasını bekliyoruz” diye konuştu.
Projeyi yürüten uzman ekip içerisinde yer alan Barbaros Sarıcı, “Yaptığımız testler ile yaptığımız bilgisayar modelinin bir birine uyuşup uyuşmadığına bakıyoruz. Daha fazla analiz yaparak projeyi sonlandıracağız. Daha önce fizibilite çalışması yapmıştık. Şimdi uygulama projesini yapıyoruz, inşaatının ihaleye çıkması noktasına getireceğiz. İki şeritli bir karayolu köprüsü olacak. Tren geçişleri esnasında karayolu araçlarının da geçebileceği bir proje olacak” dedi.
Bu arada, toplam uzunluğu 2 bin 400 metre olan Karakaya Baraj Gölü üzerindeki Fırat Demir Köprünün 1981 yılında ihale edildiği ve 1986 yılında ise dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından tren ulaşımına açıldığı belirtildi. Yapım maliyeti 22 milyon TL olan köprünün temelleri kazık, ayakları betonarme tabliyeleri ise çelik. Köprüde 29 adet tabliye bulunuyor. Malatya’nın Battalgazi ilçesindeki Fırat Tren İstasyonu ile Elazığ’ın Baskil ilçesinin Kuşsarayı Tren İstasyonu arasında bulunan Fırat Demiryolu
Köprüsü’nün eni 4.5 metre, yüksekliği 6 metre, taşıyacağı tonajın ise 20 ton dingil basıncı olduğu kaydedildi.
Eğer proje gerçekleşirse, Türkiye’nin ilk baraj gülü üzerindeki iki katlı köprüsü yapılmış olacak. Köprünün alt kısmında trenler, üst kısmında ise karayolu araçları geçecek.

Pınarlı ve Kadıköy Köyleri için ulaşım daha kolay olacak

Kısa adres:

Yazar - 08 Temmuz 2010. Kategori Izollu Haberler. Bu yazıya yazılan yazıları RSS üzerinden takip edebilirsiniz RSS 2.0. Yorum yazabilir veya geri izlemede bulunabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir